Care sunt cele mai bune solutii antivirus pentru Android?

07/05/2013 · 0 comments

in Ghiduri Tablete

In timp ce popularitarea smartphone-urilor si tabletelor Android se afla pe o panta ascendenta, nu este de mirare faptul ca numarul de dispozitive infectate este intr-o continua crestere, direct proportionala cu popularitatea crescanda a acestora. Aplicatiile anti-malware pot da telefonului sau tabletei dumneavoastra un nivel suplimentar de protectie, dar care dintre ele sunt cu adevarat eficiente?

Conform pcworld.com, laboratorul de testare independent AV-Test a evaluat nici mai mult nici mai putin de 41 astfel de aplicatii antivirus pentru Android, inclusiv pe cele dezvoltate de companii de securitate cu “renume” (Norton, Trend Micro).

AV-Test s-a folosit de emulatorul Android SDK si a rulat fiecare aplicatie printr-o serie de teste de detectare malware. Pentru a se asigura ca totul este in regula, rezultatele din emulator au fost testate pe un dispozitiv real.

Doar 7 dintre cele 41 de aplicatii antivirus au avut o rata de detectie de peste 90%, in timp ce mai bine antivirus android de jumatate dintre acestea au scos un scor sub 40%.

  1. Avast Mobile Security,
  2. Dr. Web Anti-virus Light,
  3. F-Secure Mobile Security,
  4. IKARUS Mobile Security Lite,
  5. Lookout Mobile Security,
  6. Kaspersky Mobile Security Lite si
  7. Zoner AntiVirus Free

sunt cele 7 aplicatii de top, cu mentiunea ca F-Secure si Kaspersky au avut cele mai mari rate de detectie, urmate de Avast.

AV-Test a mai tinut sa sublinieze faptul ca, in cazul in care o aplicatie nu a fost inclusa in acest top, asta nu inseamna ca nu ofera o forma de protectie. Multe dintre cele 34 de aplicatii ramase au avut o ratie de detectie de peste 65%, inclusiv caracteristici utile, cum ar fi stergerea virusilor si blocarea lor.

Aplicatiile provenite de la furnizori cum ar fi AVG, Norton, BitDefender si Trend Micro au avut punctele lor forte. Cele mai multe dintre aplicatiile testate au avut atat versiunea free, cat si cea platita, AV-Test neobservand vreo diferenta majora intre acestea.

Utilizatorii de tablete Android trebuie sa fie constienti de un lucru, si anume: orice furnizor important de software de securitate va va oferi nivelul de securitate dorit. Nu e mai putin adevarat, insa, ca McAfee pare sa fie singurul furnizor major a carui aplicatie a avut o rata de detectare mai mica de 65%.

De ce sunt dispozitele Android vulnerabile? 

Posibilitatea utilizatorilor de a incarca aplicatii si software (in general) din afara Marketului deschide practic usa aplicatiilor malitioase. In traducere libera, oricine poate scrie o aplicatie si mai apoi sa o instaleze pe tableta sa, acordand astfel permisiunea acestora la datele cu caracter personal. Principala arma de aparare a lui Google Android ramane notificatorul, prin care sunteti anuntati vizavi de operatiunile intreprinse pe gadget. Problema, insa, este aceea ca nimeni nu citeste aceste permisiuni (notificari). E o lista de lucruri plictisitoare pe care majoritatea dintre noi nu le intelegem.

In atare conditii, cum sa avem pretentia de la omul obisnuit sa isi dea seama in momentul in care acea aplicatie ii solicita sa ofere acces la datele sale de contact? Exista, de asemenea, probleme in momentul in care actualizam aplicatiile. Lucru aspru combatut de Android in ultimii ani.

Chet Wisniewski, de la compania Sophos, spune ca un alt factor care creste riscul pentru utilizatorii de Android consta in lipsa unor patch-uri care sa “astupe” vulnerabilitatile in momentul in care sunt descoperite. In pofida faptului ca Google intervine in mod prompt, producatorii de tablete nu tin pasul cu acest proces. Un lucru intr-adevar ingrijorator, insa e o practica comuna in intreaga lume tech – actualizati dispozitivul la cea mai noua versiune de software.

Tableta mea este infectata?

In cel mai recent raport Sophos se spune despre jocul The Roar of the Pharoah cum ca ar fi continut un troian care aduna informatii precum numarul dvs de telefon si condul IMEI, cu posibilitatea de a trimite mesaje SMS la numere cu tarif special. Singura problema este ca aceasta aplicatie e de negasit in Google Play Store. Sophos a gasit-o pe un site de download neoficial, ceea ce inseamna ca utilizatorii acestuia au fost in mod automat infectati. Valabil si pentru posesorii de tablete si in general pentru orice dispozitiv Android.

Symantec furnizeaza unele date privind numarul de dispozitive infectate, care arata ca Android.Nickispy (virus troian) a infectat intre 0 si 49 de dispozitive. Din puncte de vedere statistic putem vorbi despre ceva foarte aproape de 0, in conditiile in care dispozitivele Android se vand zilnic in peste 700.000 de exemplare.

La intrebarea daca lucrurile se vor inrautati pe viitor, firmele din domeniu au un raspuns foarte ferm: DA!   Cu peste 200 de milioane de dispozitive Android existente astazi in lume si o abordare mozaic in actualizarea software-ului, este inevitabil ca unele modele mai vechi sa nu cada prada acestor aplicatii malitioase. Ca si in cazul multor lucruri din viata (vezi semnarea unui contract bancar), trebuie sa acordam din ce in ce mai multa atentie lucrurilor mici. In cazul nostru, detaliilor care sunt inscrise cu litere mici si pe care apasam “accept” mai mult din reflex.

{ 0 comments… add one now }

Spune-ne parerea ta!

← Articolul anterior:

Articolul urmator →: